Logboek Voedselbos

Planten check 9 juni ’14

Door Anne Crepin. Aanwezig: Lena, Kasper, Max en Anne

In het kort wat punten die zijn opgevallen tijdens onze ‘checking’: Er lijkt een kiwiplant weg te zijn, volgens Max waren er twee aangeplant(bij beide bomen) en nu was er nog maar één te vinden. We zullen een nieuwe bestellen om opnieuw te planten.

Twee gele kruipende frambozen aan de ‘strakke kant’ zien er uitgedroogd en niet heel levend uit. Er is wel een kans dat ze volgend jaar weer opkomen?

Er zijn nu in totaal drie spoorbloemen gevonden en gemarkeerd met een grote stok. Lena heeft ze ingetekend op de plattegrond en dat kan misschien ook wel digitaal in getekend worden? Ook andere planten die nog niet op de kaart stonden heeft Lena ingetekend. 

De besjes van het Krentenboompje zijn rijp. We hebben ze geproefd en ze zijn heerlijk zoet. Net als de (bos)aardbeien, die ook rijp zijn. 

Kleine aanvulling(door Lena):

Aan de strakke kant “bloedt” de abrikozenboom. Max heeft de aangebroken takken verwijdert. Dit wordt ook gummosis genoemd en is een physiologische ziekte bij een plant waarvan de oorzaken onder andere mechanische uitwerkingen van buitenaf kunnen zijn maar ook een infectie, de weersomstandigheden of insecten invloed hebben.Ik heb dit al vaker bij de bomen in het boomgaard van mijn familie gezien en daar werd er niet op behandeld. Laten we maar hopen dat het hersteld.

De onbekende plant bij de kleine schijnacacia is geïdentificeerd. Bitterzoet of klimmende nachtschade – een nachtschade plant. De complete plant is giftig, de vruchten lijken op tomaatjes. Niets voor kinderen!! Waarschijnlijk is deze inheemse plant door vogels naar ons toe gebracht. Zie ook: http://wilde-planten.nl/bitterzoet.htm

De platte grond zal ik aanpassen en binnenkort iedereen laten toe komen.

Logboek maandag, 10 juni 2014

Aanwezig:  Eerst Brian, Eva, Job, Kasper, Nelleke en Lena, later Nelleke, Kasper en Lena.

Na afloop van de vergadering zijn we met z´n allen nog door het bos gestruind, hebben gewied en nieuwe ontdekkingen gemaakt. 

Aan de strakke kant zijn de besjes van het Canadese krentenboompje rijp en zoals we allemaal proefden: Lekker! 

Aan de wilde kant hebben we twee bloesems ontdekt. 

De Ananas guava (Acca sellowiana) is ook in de bloei.

Onder de kleinere boom hebben we ook verstopt tussen de rode papavers een bloeiende … (wie weet wat het is?) gevonden. Die is nu ook weer bevrijd van teveel papavers.

Ook nog een wilde lavendel ontdekt aan de wilde kant van Anne, nog heel klein. 

Veel honingbessen kon ik niet meer vinden, de seizoen is over. De bosaardbeien daarentegen dragen nog steeds flink vruchten. 

Het is heel fijn om de diversiteit aan grazen, insecten (veel verschillende hommels) en ander heel- en gewoon en vaak eetbaar “kruid” te zien. Zoals Anne ook al zei, lijkt het me een super plan om deze in kaart te brengen en ook hierover nuttige informatie te verzamelen. 

Wellicht kunnen we langzamerhand een herbarium van alle planten in het voedselbos aanleggen dat we ook kunnen tonen bij bepaalde gelegenheden. Ik heb al een klein herbarium maar dit is nogal breed opgezet en beperkt zich niet op het voedselbos. Van Sherin en Nelleke hoorde ik ook interesse hierover dus wie weet kunnen wij hier verder over denken en verzamelen en drogen. Het heeft geen haast, dat gelukkig wel.

Anne´s argument over rommeligheid/verwildering is goed. Laat ons in ieder geval de paden vrijhouden.

Ik ben grote voorstander dat de brandnetels hun plek in het bos mogen houden. Lijkt me alleen maar goed voor de biodiversiteit en als schuilplaats voor menig insect zoals bepaalde vlindersoorten. Wel is het handig als zich dat zo op één plek manifesteert (hoe het nu gebeurd) en niet overal. Zie hieronder ook even dit informatieve tekstje over brandnetels wat ik op internet vond. 

“Brandnetel, het is niet echt een aantrekkelijke naam, vind ik. Klinkt ook wat hard. Urtica dioica dat klinkt heel anders. Urobetekent in het Latijn ‘ ik brand’ en dioica ‘ twee huizen’en dat verwijst naar de scheiding van mannelijke en vrouwelijke plant. De Nederlandse naam is afgeleid van het Angelsaksische woord noedl.

Wij schenken meestal geen aandacht aan de brandnetels in onze omgeving, in tegenstelling met een aantal insecten. Vlinders en bijen vinden er voedsel, voor sommige vlinders is het de enige plant waarop zij eieren leggen en waarvan hun latere rupsen zullen eten.

Maar wij mensen kunnen de plant of delen ervan ook goed gebruiken. Zo kunnen van de vezels stoffen worden geweven, het is een goed middel tegen scheurbuik, de bladeren geven een groene kleurstof en de wortels een gele. De jongste bovenste blaadjes kunnen worden gegeten als spinazie of in de soep want gekookte brandnetels steken niet.

Romeinse soldaten zouden de plant mee naar het noorden hebben genomen. Ze gebruikten het tegen de kou door de plant fijn te wrijven in olie en zich daar zelf mee in te smeren. De Engelse benaming voor de plant is Roman nettle.  bron: http://www.fluweelbloem.nl/?p=2385

 

Logboek 31 mei 2014

Door Anne Crepin

Afgelopen zaterdag heb ik, na een maand weg te zijn geweest, een kort bezoek gebracht aan het voedselbos. Hieronder een aantal zaken die mij zijn opgevallen/aantekeningen. Helaas had ik geen fototoestel op zak, dat had de boel wellicht wat verduidelijkt. De wilde bloemen in het voedselbos zijn prachtig. Vooral het veldje met klaprozen rondom de boom bevalt me. Ik zag dat de bladeren van een van de rabarbers aan de ‘organische kant’ wat geel/rode vlekken had en wat beschadigd was. Nu schijnt de rabarber een vrij sterke plant te zijn, maar we kunnen hem wellicht wat helpen door af en toe wat bladafval van andere planten rond zijn stekje neer te leggen. Hij houdt van een vruchtbare bodem met veel organisch materiaal: zie voor meer info plantaardig.com

Heermoes Iets wat mij opviel was dat er spontaan veel heermoes groeit, die heeft het blijkbaar naar zijn zin in het voedselbos. Dit bracht mij op het idee dat het wellicht ook interessant is om de verschillende wilde planten die spontaan komen opzetten in kaart te brengen. Veel daarvan hebben ook hun eigen eetbare of geneeskrachtige waarde. Grappig genoeg schijnen de jonge scheuten van heermoes ook als een soort asperge gegeten te kunnen worden, las ik op deze website Aan de ‘strakke kant’ zag ik dat de papavers al veel maanzaad hebben geproduceerd (weet iemand het juiste tijdstip om te oogsten?). Wellicht kunnen we die binnenkort al oogsten en(met mate) gebruiken voor onze toekomstige etentje(s). Iets wat lijkt op aalbessen(misschien de rode bes) begint te rijpen! En ik heb de spoorbloem gevonden! (Ik dacht dat er meerdere waren, maar heb er nu één gevonden). De plant waarvan de bladeren naar tuinbonen zouden smaken. Hij staat aan de ‘strakke kant’ langs de rand, naast het stenen pad voor Aafje. Er staat een klein stokje bij en hij is ongeveer 25 cm hoog. Verder heb ik de verdroogde resten van de winde die op het stenen pad lag verspreid onder verschillende fruitbomen.

Discussiepunt Een discussiepunt dat ik in wil brengen is: wat doen we met het esthetische beeld van het voedselbos? Het blijkt dat toch een aantal ouderen klaagt dat het er rommelig uitziet en dat er teveel onkruid staat. Natuurlijk smaken verschillen en hoort het bij het concept van een voedselbos dat we het niet strak aanharken en het al het ‘onkruid’ weghalen, maar misschien zijn er alternatieven om de ouderen wat tegemoet te komen. Ik denk dan bv aan het netjes houden van de omlijsting en het vrijhouden van de paden(aan de strakke kant).

Een kleine verslag van mijn verregende bezoek aan het voedselbos…

Vrijdag 9 mei 2014, door Lena PaschenAanwezig: Lena

IMG_4187 2Aan de rechter kant heb ik – zo hoop ik – alle planten bevrijd van te dichtstaande hosta´s en de akkerwinde. Veel kleine aardbeien en bieslook staan direct naast de boom, die hebben nu weer licht. En ook de rabarbers zijn weer bevrijd. De akkerwinde groeit best snel terug en blijkbaar kan elk stukje stengel wat er blijft liggen weer verder groeien. Ik heb gelezen dat het helpt om ze uit te putten zoals dat ook ons plan is bij de hosta´s. Dus steeds weer afknippen en ergens neer leggen waar ze indroogt en geen contact met de grond heeft. Later kunnen we de gedroogde en uitgeputte stengels terug bij de grond brengen. Het beste – las ik – is het om de akkerwinde bij warm weer te knippen. De akkerwinde heeft trouwens een heilende werking – lichtelijk giftig, maar werd in de volksheelkunde vaak in gezet om de stoelgang op te wekken of tegen winderigheid. http://nl.wikipedia.org/wiki/Winderigheid http://heilkraeuter.de/lexikon/ackerwinde.htm

Bosaardbei

Bosaardbei

Daarnaast heb ik nog de besjes geproefd van de lonicera caereluea – blauwe honingbes. Die zijn mooi en rijp maar ondanks dat ze omschreven worden als zoet vond ik ze toch best zuur. Herinneren doen ze mij kwa smaak aan blauwe bessen uit de zweedse bossen. Ik heb ze allemaal geproefd – dus ook van de verschillende variaties – maar ze waren allemaal zuur. Toch ook lekker. Ook aan de kruisbes en de japanse kwee zitten al de eerste vruchten maar die zijn nog ver weg van rijp. Voor de rest heb ik nog een aantal rijpe bosaardbeien gevonden in het achterste gedeelte aan de rechter kant. En insecten zoals hommels en lieve heersbeesten larven zijn er ook te vinden. Hosta’s worden trouwens in het Duits ook Herzblattlilien genoemd. Herzblattliliensalat, Herzblattlilienomelett, Gefüllte Herzblattlilien, Herzblattlilienknospen in Essig. Mhmmm, lekker! Een vandaag heb ik mijn eerste soep en pesto van Herzblattlilien gemaakt. Lena Foto’s door Lena:

Voedselbos ‘checking’ ronde

Maandag 28 april 2014, door Anne Crepin hostaAanwezig: Max, Jurriaan en Anne

Aan de hand van de plattegrond hebben we elke plant nagelopen. De kastanjestruik die op de plattegrond staat is nog niet gepland omdat hij (nog) niet geleverd kon worden. En een van de vijgen aan de ‘organische kant’ is waarschijnlijk overleden. Verder viel op dat de Haagwinde erg actief is en evt. een bedreiging zou kunnen vormen voor de jonge struiken en bomen. Deze hebben we dan ook rondom de struiken en bomen afgeknipt/verwijderd. Vraag: hoe houden we deze plant het best in toom? En is hij misschien ook eetbaar? De aardbeienboom heeft wat beschadiging opgelopen aan het blad. Er werd geopperd dat het misschien ‘zonnebrand’ is of dat hij het misschien iets te droog heeft gehad? Er zitten al hele kleine vruchtjes aan. De rozijnenboom een andere vruchtenboom(ik weet niet meer precies welke) hadden hangende blaadjes en de grond eronder voelde droog aan(er lagen ook nog geen houtsnippers). Bij beide bomen hebben we een emmer water gegooid. Max heeft nog wat gras bij de paden weg geknipt. En we hebben hosta’s geproefd. De meeste jonge scheuten zijn al uitgegroeid tot blad, maar ook die werden geproefd en zeer smakelijk bevonden. (zie foto)