Info

Click here for English
Zou het niet prachtig zijn als we de openbare ruimte van Rotterdam en omgeving vergroenen op een duurzame manier en dat het aangelegde groen ook nog eetbaar is, weinig onderhoud vereist en nog generaties meekan?

Het 'officiele' aanplantmoment

Het ‘officiële’ aanplantmoment, dec 2013

Vanuit deze gedachte is de vrijwilligers werkgroep Voedselbos Kralingen ontstaan. Zo’n 18 vrijwilligers werken momenteel aan het verwezenlijken en het bekend maken van het Voedselbos (800m2). Het Voedselbos is op 15 december 2013 aangelegd in het park de Nieuwe Plantage, in de wijk Kralingen (het park is gelegen tussen de Oudedijk en Weteringstraat ter hoogte van de Jericholaan, klik hier voor de kaart).

Wat is een Voedselbos?
Een Voedselbos is een door mensen gecreëerde plantengemeenschap met een extreem hoog aantal eetbare soorten. Hierbij wordt slim gebruik gemaakt van ecologische principes die kenmerkend zijn voor een natuurlijk bos.

In een volgroeid bos vindt een enorme productie plaats van biomassa, met name in de vorm van hout, blad en een grote verscheidenheid van voedsel waaronder vruchten en noten. Dit hoge productieniveau wordt bereikt zonder gebruik van externe inputs als (kunst)mest of bestrijdingsmiddelen. Desondanks komen er géén plagen voor. Het systeem heeft ook bewezen droogte goed te kunnen doorstaan. Een bos heeft immers geen kunstmatige beregening nodig. (Bron: Food Forestry Netherlands)

Het Voedselbos in het park de Nieuwe Plantage is een van de eerste in Nederland. Dit Voedselbos is uniek omdat het de eerste in stedelijk gebied is. Food Forestry Netherlands, dat 5 jaar geleden het eerste Nederlandse Voedselbos rond Nijmegen aanlegde, heeft het ontwerp gemaakt (bekijk de kaart hier en de plantenlijst hier). Wij willen met dit bos ook graag een educatieve functie vervullen. Dit bos zal een bron zijn van kennis en inspiratie, beschikbaar voor iedereen die interesse heeft om zelf ook zo’n bos te realiseren.

Het 'officiele' aanplantmoment

Aanplantdag 15 dec 2013

Onze ambitie is om als groep bekendheid te geven aan het Voedselbos door evenementen te organiseren rondom het Voedselbos. We streven ernaar meer Voedselbossen aan te planten en onze kennis te verspreiden. Behalve het vergroenen en verduurzamen versterken we hiermee ook de sociale samenhang in de wijk door buurtbewoners te betrekken.

Graag tot ziens in het Voedselbos Kralingen!

Bekijk hier het filmpje van de aanplantdag (15 dec 2013):


En hieronder een inspirerend filmpje van een 15 jaar oud Voedselbos in Engeland van Martin Crawford: